بستن

این مطلب را به دوست خود ارسال کنید

اطلاعات شما نزد فیت شو کاملا محفوظ می باشد

گلوتامین در مکمل بدنسازی چیست؟

گلوتامین در مکمل بدنسازی چیست؟
چکیده این مطلب : انتشار : 1400/12/24 0 نظر

گلوتامین نامی آشنا و محبوب در بدنسازی است. بدنسازان بسیاری برای رشد و حفظ عضلات خود از این مکمل استفاده می‌کنند. گفتنی است که این مکمل فقط برای بدنسازی کاربرد ندارد و توسط پزشک هم برای درمان برخی بیماری‌ها تجویز می‌شود. در این مطلب از فیت شود می‌خواهیم به بررسی گلوتامین در بدنسازی بپردازیم و در مورد مزایا و معایب آن صحبت کنیم. اگر شما هم قصد خرید گلوتامین را دارید، با ما در ادامه مطلب همراه باشید.

 

گلوتامین چیست؟

 

گلوتامین یک آمینواسید غیرضروری بوده و بیشتر در پلاسما، عضلات و اسکلت بدن یافت می‌شود. در بدن یک فرد سالم، غلظت این آمینواسید 3 تا 4 برابر آمینواسیدهای دیگر است. 60 درصد آمینواسید درون سلولی را گلوتامین تشکیل می‌دهد.

 

تحقیقات بسیاری که در مورد این آمینواسید انجام شده است، نشان می‌دهد که گلوتامین برای عضلات مفید بوده و از تجزیه شدن آن‌ها جلوگیری می‌کند.  

 

این آمینواسید نقش بیار مهمی در متابولیسم پروتئین دارد و حجم عضلات را افزایش می‌دهد. این آمینواسید به صورت مکمل بدنسازی گلوتامین هم تهیه می‌شود که نقش مهمی در رشد عضلات ایفا می‌کند.

 

این آمینواسید باعث ترشح هورمون رشد در بدن شده و در نتیجه قدرت عضلات و چربی سوزی را افزایش می‌دهد. به همین دلیل بسیاری از بدنسازان برای افزایش قدرت عضلات خود از این مکمل استفاده می‌کنند.

 

چرا بدن به گلوتامین نیاز دارد؟

 

آمونیاک و نیتروژن به وسیله رگ‌های خونی در سراسر بدن منتقل می‌شوند. گلوتامین برای انجام این کار به بدن کمک می‌کند. به همین دلیل باید مقدار این آمینواسید در خون ثابت بماند. این آمینواسید برای حفظ سلامت دستگاه گوارش اهمیت زیادی دارد. بدنسازان دائما در حال ورز‌ش‌های سنگین هستند و به همین دلیل بد آن‌ها به گلوتامین اضافه نیاز دارد و مکمل گلوتامین می‌تواند گزینه خوبی برای آن‌ها باشد. به طور کلی، اگر گلوتامین مورد نیاز بدن تأمین نشود، در نهایت به تحلیل عضلات منجر می‌گردد.

 

منابع گلوتامین در مواد غذایی چیست؟

 

این آمینواسید در مواد غذایی بسیاری وجود دارد. یک رژیم غذایی معمولی، در روز 3 تا 6 گرم گلوتامین دارد. البته باید بگوییم که این مقادیر تقریبی هستند و با توجه به رژیم غذایی هر فرد، متفاوت خواهند بود.

 

محصولات حیوانی، بیشترین میزان گلوتامین را دارند، زیرا حاوی مقدار زیادی پروتئین هستند. البته برخی مواد غذایی گیاهی هم حاوی پروتئین بوده و مقادیر قابل توجهی از این آمینواسید را در خود دارند.

 

در پژوهشی از تکنیک‌های پیشرفته برای مشخص‌کردن مقدار گلوتامین موجود در مواد غذایی مختلف استفاده شد. در ادامه مقدار گلوتامین هر ماده غذایی عنوان شده است:

 

  • تخم ‌مرغ: 4٫4 درصد (هر 100 گرم حاوی 0٫6 گرم)
  • گوشت گاو: 4٫8 درصد (هر 100 گرم حاوی 1٫2 گرم)
  • شیر بدون چربی: 8٫1 درصد (هر 100 گرم حاوی 0٫3 گرم)
  • پنیر سویا: 9٫1 درصد (هر 100 گرم حاوی 0٫6 گرم)
  • برنج سفید: 11٫1 درصد (هر 100 گرم حاوی 0٫3 گرم)
  • ذرت: 16٫2 درصد (هر 100 گرم حاوی 0٫4 گرم)

 

مواد غذایی گیاهی مانند برنج سفید و ذرت هم دارای درصد زیادی از گلوتامین در پروتئین خود هستند؛ اما مقدار پروتئین آن‌ها کم بوده و در نتیجه میزان گلوتامین هم کم است! پس بهترین راه افزایش میزان دریافت این آمینواسید، مصرف گوشت و سایر محصولات حیوانی است.

 

گفتنی است که همه مواد غذایی مورد مطالعه قرار نگرفته و مقدار دقیق گلوتامین آن‌ها مشخص نیست؛ اما این ماده یکی از مولکول‌های ضروری برای تشکیل پروتئین است و می‌توان گفت هر ماده غذایی حاوی پروتئین، مقداری از این آمینواسید را هم دارد. بهتر است به سراغ رژیم غذایی بروید که میزان کافی پروتئین داشته باشد تا بتوانید سطح این آمینواسید را در بدن خود افزایش دهید.

 

گلوتامین در بدنسازی

 

کاربرد گلوتامین چیست؟

 

مهم‌ترین کاربرد این آمینواسید، جلوگیری از دست ‌رفتنِ عضلات یا همان کاتابولیسم است. به طور کلی، اگر هر کدام از علائم زیر را داشته باشید،‌ این آمینواسید می‌تواند به شما کمک کند:

 

  • اضطراب
  • عضلات کم و کم‌حجم
  • سرگیجه و حالت تهوع
  • بهبود دیرهنگام زخم‌ها
  • ضعیف‌ بودنِ سیستم ایمنی بدن
  • ریکاوری با سرعت پایین بعد از ورزش
  • میل زیاد به خوردن شکر و مصرف الکل

 

ناگفته نماند که موارد بیان شده، فقط بخشی از خواص گلوتامین هستند. این آمینواسید برای سلامتی روده‌ها و سیستم گوارشی بسیار مفید بوده و آرامش را برای شما به ارمغان می‌آورد. همچنین از این آمینواسید برای درمان برخی بیماری‌ها هم استفاده می‌شود.

 

خواص گلوتامین در بدنسازی چیست؟

 

تا اینجای مقاله با برخی از فواید و کاربردهای این آمینواسید آشنا شدیم. حال می‌خواهیم به معرفی فواید مهم دیگر آن بپردازیم:

 

1. بهبود سلامت دستگاه گوارش

 

گلوتامین می‌تواند در هر مشکلی که در زمینه گوارش داشته باشید،‌ به شما کمک کند؛ از سندرم روده تحریک‌پذیر (IBS) گرفته تا بیماری کولیت زخمی (التهاب روده).

 

کلیه‌ یکی از مهم‌ترین اعضای بدن است که باید این آمینواسید را دریافت کند. کلیه تأثیر بسیاری در سلامتی دستگاه گوارش دارد. در نتیجه، دریافت منظم این آمینواسید می‌تواند به سلامت روده و کلیه کمک بزرگی کند.

 

2. ترمیم سریع زخم

 

مصرف این مکمل به ترمیم سریع‌تر زخم‌ها هم کمک می‌کند. اگر به بیماری خود ایمنی پوستی مانند پسوزیاریس مبتلا هستید یا زخم‌هایتان با سرعت خیلی کمی ترمیم می‌شوند، مصرف این آمینواسید می‌تواند شما را از شر این مشکلات رها سازد.

 

3. کمک به سلامت مغز

 

یکی از مهم‌ترین خواص گلوتامین در سلامت مغز است. اگر کوچک‌ترین کمبود یا اختلالی بین میزان عرضه و تقاضای این آمینواسید در بدن به وجود آید، مشکلاتی مانند اضطراب، افسردگی، اختلالات دوقطبی، اسکیزوفرنی یا حتی سندرم ری برای شما پیش خواهد آمد.

 

همچنین این آمینواسید به کندتر شدن روند افزایش سن کمک می‌کند؛ اما کافی است دچار کمبود آن شوید! در این صورت، مشکلات مغزی به سراغتان خواهد آمد.

 

4. افزایش عضله ‌سازی و جلوگیری از عضله‌ سوزی

 

این مکمل می‌تواند در بهبود عملکرد ورزشی، افزایش متابولیسم، ریکاوری سریع‌تر بدن بعد از ورزش یا حتی عضله ‌سازی تأثیر بسزایی داشته باشد.

 

اگر تمرینات شدید و قدرتی انجام می‌دهید، نیاز بدن به این آمینواسید افزایش می‌یابد و باید مقدار دریافتی آن را افزایش دهید. پس از تمرین، میران گلوتامین بدن تا 50 درصد کاهش می‌یابد و این یهنی احتمال عضله سوزی! به همین دلیل باید مصرف این مکمل را در برنامه ورزشی خود قرار دهید تا عضله سازی را بالا ببرید.

 

مصرف گلوتامین

 

5. چربی ‌سوزی و بهبود دیابت

 

سطح HGH یا هورمون رشد در بدن پس از مصرف این مکمل، حدود 40 درصد افزایش می‌یابد. با ورزش و مصرف این مکمل پس از ورزش، سوخت و ساز بدن بالا رفته و چربی سوزی انجام می‌شود. به همین دلیل،‌ افرادی که به دنبال کات عضلات هستند، این آمینواسید را مصرف می‌کنند؛ به چربی سوزی کمک کرده و سرعت و میزان عضله‌ سازی تا حد زیادی افزایش می‌یابد.

 

مقدار مصرف و عوارض جانبی گلوتامین

 

همان‌طور که گفتیم، گلوتامین یک آمینواسید طبیعی در بدن است و در مواد غذایی بسیاری یافت می‌شود. به همین دلیل، دریافت مقدار مناسب آن، هیچ ضرری ندارد. یک رژیم غذایی معمولی،‌ در روز حاوی 3 تا 6 گرم از این آمینواسید است. این مقدار می‌تواند برای هر فرد با رژیم غذایی خاص خود، متفاوت باشد.

 

تحقیقات گسترده‌ای روی این آمینواسید انجام شده است؛ از 5 گرم در روز گرفته تا 45 گرم و به مدت 6 هفته! طبق این مطالعات،‌ حتی در دوزهای بالا هم عوارض جانبی برای بدن گزارش نشده است. برخی مطالعات نشان می‌دهند که مصرف روزانه 14 گرم به صورت مقطعی بدون عوارض است.

 

به طور کلی، مصرف این مکمل عوارض جانبی زیادی در پی ندارد؛ اما در صورت مشاهده درد قفسه سینه، مشکلات شنوایی، عفونت (تب، لرز، گلو درد) سریعاً به پزشک مراجعه کنید. واکنش‌های آلرژیک این مکمل بسیار محدود هستند؛ اما ممکن است کهیر، مشکلات تنفسی و تورم در بدن رخ دهد. عوارض جانبی دیگر تهوع، استفراغ، درد عضلات، احساس خستگی، سردرد، سرگیجه، واکنش پوستی، خشکی دهان و آبریزش بینی هستند که خیلی به ندرت پیش می‌آیند.

 

چه مقدار از مکمل بدنسازی گلوتامین مصرف کنیم؟

 

میزان مناسب استفاده از این مکمل بدنسازی 500 میلی گرم و سه بار در روز است. ورزشکاران می‌توانند این مقدار را به 5 تا 15 گرم در روز برسانند.

 

این مکمل را می‌توان با آب یا آبمیوه نوشید. یادتان باشد که این مکمل را با آب سرد ترکیب کرده و مصرف کنید. ترکیب این مکمل با آب گرم، ‌اثرات آن را از بین می‌برد.

 

نتایج استفاده از آن تقریباً یک هفته پس از مصرف مشخص می‌شود. بهترین زمان برای مصرف این مکمل بلافاصله پس از بیدار شدن از خواب است، زیرا عضلات شما به مدت چندین ساعت هیچ ماده مغذی دریافت نکرده‌اند.

 

گلوتامین و مقدار مصرف

 

سخن پایانی

 

در این مطلب سعی کردیم هر آنچه نیاز است را در مورد مکمل گلوتامین در بدنسازی بیان کنیم. همان‌طور که گفتیم این آمینواسید به طور طبیعی در بدن تولید می‌شود و در بسیاری از مواد غذایی هم وجود دارد. یک رژیم غذایی معمولی، در روز 3 تا 6 گرم از این آمینواسید را تأمین می‌کند. این آمینواسید منبعی برای تأمین انرژی لازم سلول‌های روده و سایر سلول‌هایی است که در عملکرد سیستم ایمنی نقش دارند. همچنین مکمل مهمی در بدنسازی است که باعث عضله‌سازی می‌شود. نظر شما در مورد مصرف گلوتامین چیست؟ به نظر شما می‌تواند مکمل مفیدی برای بدن و درمان برخی از بیماری‌ها باشد؟

 

نظرات

captcha Refresh

به این مطلب امتیاز دهید

تعداد کل امتیازات این مطلب 1

جدیدترین مقالات